Mitsubishi Eclipse Klub Polska Strona Główna Mitsubishi Eclipse Klub Polska
Mitsubishi Eclipse Klub Polska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy podłączeniu radia...
Autor Wiadomość
stomatolog 
KLUBOWICZ


Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 60
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-01-07, 00:17   Pomoc przy podłączeniu radia...

Witam
Napotkałem nieoczekiwany problem.
Otóż...
Gdzie jest druga kostka?!

http://zapodaj.net/images/223c6f0557dbc.jpg
http://zapodaj.net/images/9245f06638879.jpg
Patrząc od lewej na 1 zdjęciu, widać wpierw zawinięty w taśmę sygnał, te niebieskie 3 kabelki to do wzmacniacza, od góry i prawej jest jedna wiązka zakończona... jedną kostką. Drugie zdjęcie pokazuje głębiej stan okablowania. Nie wiem czy jestem jakiś ułomny, ale brakuje mi jednej kostki by podłączyć radio... Czy w tej wiązce poprzedni właściciel zostawił przewody do podłączenia drugiej kostki... luzem?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez stomatolog 2014-01-07, 00:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
PiotrekKRK 
KLUBOWICZ
newbie


Pomógł: 45 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 2381
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-07, 00:20   

Linki nie działają. Wygląda na to, że hosting, na którym je umieściłeś zabrania umieszczania ich na innych stronach.
_________________
Stay hungry, Stay foolish!
 
 
stomatolog 
KLUBOWICZ


Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 60
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-01-07, 00:38   

Kurczę, mi działają...
http://www.fotosik.pl/pok...60831580f0.html
http://www.fotosik.pl/pok...c581edef8a.html
Lepiej?
 
 
PiotrekKRK 
KLUBOWICZ
newbie


Pomógł: 45 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 2381
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-07, 09:44   

Tak, teraz widać zdjęcia.
Co do Twojego problemu natomiast to ciężko cokolwiek poradzić. W każdym razie jeśli jest kostka podająca sygnały na głośniki to druga też powinna gdzieś być. Nie spotkałem się do tej pory z radiem, które miałoby taką kostkę "głośnikową" a zasilanie podpinane inaczej.
_________________
Stay hungry, Stay foolish!
 
 
stomatolog 
KLUBOWICZ


Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 60
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-01-07, 20:34   

No i mam odpowiedź. w tej wiązce drzemie 13 przewodów. 8 do jednej kostki, 5 luzem schowanych pod taśmą... A ilość pasuje na drugą kostkę. Mówiąc krótko, czeka mnie trochę zabawy z lutowaniem i połapaniem który przewód do którego od radia. Szkoda, że poprzedni właściciel ją zerwał.
Temat do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony przez stomatolog 2014-01-07, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
GOLDI 
KLUBOWICZ

Pomógł: 194 razy
Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 4006
Skąd: KrK/Rbk
Wysłany: 2014-01-07, 20:43   

miernik w reke i po problemie ;)
_________________
"Choć śmieje się ostatni, ja wciąż jestem poważny..."
Toyota Mr2 sw21
 
 
Begrezen 
KLUBOWICZ

Pomógł: 9 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 246
Skąd: Świdnica / Wrocław
Wysłany: 2014-01-08, 13:45   

w suzuki u rodziców poprzedni właściciel podobnie pociął kable by radio podłączyć, na szczęście zrobił to na połączeniu za główną kostką jaką suzuki dawało. Dzięki temu w moim przypadku wystarczyło kupić przejściówkę(adapter) suzuki->ISO

może u Ciebie jest podobnie? w skrócie, sprawdź czy gdzieś w głębi nie masz schowanej tej białej kostki:
http://img14.allegroimg.p...4/56/3816845603
kto wie, może będziesz miał takie szczęście jak ja :ok:
_________________

 
 
 
stomatolog 
KLUBOWICZ


Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 60
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-01-09, 22:46   

Nie nie, innej kostki nie ma i przewody się zgadzają. Po prostu poprzedni właściciel zerwał ją z radiem. Wezmę miernik, kupię dwie spasowane ze sobą kostki i zrobię połączenie na nowo porządnie :) dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-02-05, 22:24 ]
Witam, znalazłem trochę czasu i teraz nerwy mi już puszczają. Znalazłem oczywiście 12V stały, z stacyjki, masę, a pozostałe kable się nie zgadzają coś mi z kostki i nie wiem jak to zdiagnozować. Radio działa i świeci, tylko tylne głośniki grają...
Dwie rzeczy do konsultacji, liczę bardzo na pomoc, bo jak nie wy, to już tylko płatna wizyta.:
1. Które kable jak powinny być. Rozpisuję obie kostki jak co jest i spójrzcie proszę w swoje 1G i pomóżcie, bo kolory nie są standardowe.

Kostka czarna, której brak był od strony auta i trzeba było urwane przewody jakoś łączyć.
Po lewej Kostka od strony radia, po prawej- od strony auta.

12V stały czerwony->czerwony amen.
Masa czarny->czarny amen.
12V stacyjka (na pewno, chociaż dziwne kolory) żółty->niebieski jednolity. (a niebieski pasowałby do sterowania anteną... jednak podaje 12V tylko przy włączonej stacyjce jako jedyny z pozostałych przewodów.)
Podświetlenie pomarańczowy -> ??? (przecież działa bez tego, jest podświetlenie z samego plusa)
Sterowanie anteną niebieski -> ???

Brązowa kostka głośnikowa, robiona przez poprzedniego właściciela. Przewody od auta zupełnie niezgodne kolorystycznie z normami iso...
Lewo radio prawo auto.

Fioletowy + ->biało niebieski.
Fioletowy - ->znów biało niebieski.
Szary + ->żółto niebieski
Szary - ->żółto czerwony
Biały + ->biało czerwony
Biały - ->żółto niebieski
Seledynowy + ->biało czerwony
Seledynowy - ->znów białoczerwony


Przewody od auta niesparowane z niczym: Od czego one są?!?!?! Zdjęcie!
Czarno czerwony
Czarno czerwony
Czarno niebieski
Czarno niebieski


Jak pisałem, radio działa, ale głośniki tylko tylne sobie staruchy popierdują wesoło.

Problem nr. 2:
Antena. Zamontowałem ładnie antenę elektryczną z tyłu, masę i antenowy podłączony. Muszę jeszcze podłączyć 12V stały czerwony i zielony rozwijający od radia. Gdzie mam je podłączyć? jest z tyłu takie pudełko z kostką jak dałem na zdjęciu od starej anteny i ona mi nic nie mówi. Może ktoś wie jakie przewody z niej podłączyć i o co chodzi z tym pudełeczkiem? Czemu nie ma prostego podłączenia starej anteny?





Do moderacji: bardzo mi zależy na rozwiązaniu, a temat w tym poddziale jest niewidoczny. Większość osób zgłasza się po pomoc ogólnie w "car audio", czy może ten temat tam zostać umieszczony?

Pozdrawiam, bardzo proszę o pomoc :ksiadz:
 
 
Pehdesign 
KLUBOWICZ

Pomógł: 25 razy
Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 1214
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2014-02-05, 22:53   

up
 
 
 
GOLDI 
KLUBOWICZ

Pomógł: 194 razy
Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 4006
Skąd: KrK/Rbk
Wysłany: 2014-02-05, 22:56   

10 sek z googlami ;) pierwszy temat a tematow jest wiecej ;)
http://www.dsmtuners.com/...agram-help.html
_________________
"Choć śmieje się ostatni, ja wciąż jestem poważny..."
Toyota Mr2 sw21
 
 
MATi 
KLUBOWICZ


Pomógł: 109 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 8513
Skąd: WWA/Raszyn
Wysłany: 2014-02-05, 22:59   

Co do Anteny to mi to pudełeczko kiedyś znajomy elektryk wywalił i zrobił podłączenie anteny tylko na 3 kabelkach o ile dobrze pamiętam ten od radia czarny gruby, masa czarny i napięcie chyba czerwony...to zostało
 
 
 
stomatolog 
KLUBOWICZ


Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 60
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-02-06, 12:02   

@Pehdesign dzięki za up.

@GOLDI nie wpadłem faktycznie, by szukać po anglojęzycznych stronach.

http://www.installdr.com/.../PDF/648005.pdf


Także chyba już z przewodami jakoś pójdzie... po prostu jestem daltonistą i ciągle coś co niby szare dla mnie jest białe :serduszka:

@Mati kwestie masy i czarnego dużego kabla rozwiązałem. Gdzieś stały 12V znajdę na pewno, on steruje tak jakby chowaniem anteny. Ale które w tej skrzyneczce to sterowanie wysuwania anteny z radia? Jest tam trochę przewodów. Cały czas nie rozumiem jak to działa, to przekaźnik antenowy, bo nie ma tam nawet nic, co miało by połączenie z starą anteną, skrzynka jest jednolita. Nie chcę jej rozbebeszyć, dopóki nie ogarnę jak to działa :protest: A szukałem i nic o niej nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony przez stomatolog 2014-02-06, 12:46, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15