Mitsubishi Eclipse Klub Polska Strona Główna Mitsubishi Eclipse Klub Polska
Mitsubishi Eclipse Klub Polska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
car audio w 1g
Autor Wiadomość
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-05, 23:09   car audio w 1g

witam!
ktoś zna dane ori głośników w 1g?
wiem tylko że z tyłu siedzą 4ohmy, a z przodu w podszybiu.... 12!
w tych drzwiowych nie mam napisów - ktoś wie z czego wynika taka oporność w podszybiu i jak to się ma do głośników drzwiowych?
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
e! 
KLUBOWICZ

Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 299
Skąd: KNT
Wysłany: 2011-11-06, 23:48   

12 ohm pewnie dlatego, żeby ciszej grały :P
 
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-07, 07:01   

wuerce, jeśli masz jakikolwiek multimetr, przełącz na omomierz (zakres do 200Ω i zmierz rezystancję cewki tego głośnika z drzwi. Wg mnie powinien mieć 6 ohm.
Jeśli możesz wstaw zdjęcia głośników z podszybia i z drzwi, najlepiej od strony membrany i magnesu.
Poźniej napisz co kombinujesz i o co Ci chodzi :jezyk:
Ostatnio zmieniony przez djmil 2011-11-07, 07:08, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-07, 17:44   

okej pod koniec tygodnia porobię foty i pomiary.
generalnie nic nie kombinuję - chciałem (a raczej jestem w trakcie) wymiany głośników.
temat założyłem dla potomności - nie trzeba będzie od nowa tego rozpracowywać.
e! może mieć rację - po to to, żeby ciszej grały.
przy okazji - patrzyłem na schemat audio i ja tam nie widzę, żeby coś było od czegoś odseparowane.

i jeszcze jedno - kupiłem już głośniki 4ohmowe do podszybia - kupię jeszcze kondensator 6,8uF lub 4,7uF, żeby to wszystko spiąć i teraz pytanie - jaka rezystancja do drzwiowych? rozumiem że to zależy od tego jak mi wyjdzie zmierzona tak?
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
e! 
KLUBOWICZ

Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 299
Skąd: KNT
Wysłany: 2011-11-07, 18:10   

Jak głośniki będa połączone zwrotnica ( drzwi 4ohm i podszybie 4ohm ) to opornosc na kabelku od zwrotnicy bedzie 4omy. Natomiast jesli połaczysz głośnik z drzwi bez zwrotnicy z glosnikiem w podszybiu z tym kondensatorem to w zaleznosci jakie to bedzie polacznie ( rownolegle, szeregowe ) taka będzie oporność na tym kabelku prowadzącym do radia.

Przykladowo

drzwi 4ohm + podszybie 4ohm połaczone rownolegle daja 2omy. Więc opornosc mala jak dla przecietnego radia. Natomiast jesli polaczysz szeregowo opornosc wyniesie 8ohm. Wiec bedzie potrzeba wiecej energii zeby to 'ruszyc'.
 
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-07, 20:14   

e!, w tym przypadku jeśliwuerce nie chce montować zwrotnic/filtrów wyzszego rzędu, kondensator bedzie robił za zwrotnice (filtr 1 rzędu, 6dB/oktawe) więc wypadkowa oporność będzie zbliżona do wartości rezystancji cewki głośnika podłączonego bez kondensatora.
Oczywiście nie może to być połączenie szeregowe bo wtedy ten filtr "obetnie" niskie częstotliwości w obu głośnikach...
Ostatnio zmieniony przez djmil 2011-11-07, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tony_tr 
mniejsza zielenina



Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 177
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2011-11-08, 02:39   

Jest sens robić takiego druta? ciekaw jestem jak to zagra...
 
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-08, 08:30   

tony_tr, zagra podobnie jak w oryginale, w zależności od użytych nowych głośników, choć twierdze też ze ori głośniczki z drzwi w 2g grają naprawde przyzwoicie tylko trzeba je odpowiednio wykorzystac. Jak jest z głośnikami w 1g nie wiem. Z tego co widziałem na schemacie z 1g, głośniki z podszybia są połączone równolegle z głośnikami w drzwiach. Czy był dołączony jakiś kondensator na zestaw górny nie wiem, na schemacie go nie ma. Dlatego poprosiłem wuerce, o zrobienie fotek, wtedy mógłbym się wypowiedzieć coś wiecej na ten temat...
Ja, jak już gdzieś tam wspomniałem, wsadziłbym w podszybie wysokotonowe, w drzwi midbasy, wszystko przez zwrotnice (zestaw odseparowany) i było by git.
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-08, 17:11   

Panowie na razie omawiamy tylko wymianę głośników. W 18letnich struclach głośniki też mogą się zużyć chciałbym je po prostu wymienić. Bez wzmacniaczy, bez cewek, separacji etc. Może później temat popłynie w tą stronę, na razie rozpracujmy co tam siedzi i na co wymienić.
Póki co proszę o propozycję co wsadzić w drzwi tzn. jakie midbasy (na razie pomińmy oporność). Wszystko w rozsądnej cenie - sprzęt ma zastąpić oryginalne głośniki, które nie są wysokiej klasy.

[ Dodano: 2011-11-08, 18:21 ]
nie wytrzymałem i poszedłem zmierzyć - w podszybiu naprawdę jest 12ohm, a w drzwiach pokazuje mi dokładnie "06,6"
schemat instalacji:
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-08, 19:35   

wuerce napisał/a:
nie wytrzymałem i poszedłem zmierzyć - w podszybiu naprawdę jest 12ohm, a w drzwiach pokazuje mi dokładnie "06,6"
schemat instalacji:


Czyli tak jak pisałem, ok 6Ω... Właśnie ten schemat oglądałem, połączenie równoległe głośnika z podszybia i "drzwiowego", wypadkowo wychodzi ok. 4Ω. Z racji tego że raczej ciężko będzie znaleźć głośniki o tej impedancji (12 i 6Ω), są dwie opcje:
1. Kupisz mały zestaw dwudrożny 4Ω podłączysz przez kondensator, do drzwi jakiś midbas 4Ω lub zostawić seryjny jeśli nie jest zniszczony mechanicznie
2. W podszybie tweeter przez kondensator lub zwrotnice, w drzwi midbas 4Ω lub zostawić seryjny jeśli nie jest zniszczony mechanicznie.

wuerce, przekalkuluj koszty wymiany i zobacz czy (sorki powtórze sie :jezyk: ) nie lepiej bedzie od razu kupić zestaw dwudrożny i nie robić jednej roboty 2 razy :jezyk:

Jeszcze dodaj jaka to jest rozsądna cena. Za ok. 250-300zł można kupić naprawdę przyzwoicie grający zestaw i jeśli nie jestes jakimś audiofilem itp. :jezyk: Twoje uszy będą zadowolone :jezyk:
Ostatnio zmieniony przez djmil 2011-11-08, 19:43, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-08, 20:25   

no właśnie problem w tym, że wziąłem się za temat już po zakupie...
kupiłem już takie, albo podobne:
http://allegro.pl/nowe-gl...1895460972.html
i chciałem je podłączyć przez kondensator jak pisałeś
zostaje kwestia głośniorów do drzwi
wymiar taki sam jak do tyłu czyli 160mm i nie obejdzie się bez wiertania (tym razem w plastiku)

tak jak pisałem - chciałem zmienić ori na coś innego, zwrotnice, kondensatory i tweetery mi nie sa potrzebne, aż takim audiofilem nie jestem

dla mnie rozsądna cena to ok. 100zł za komplet :)
http://allegro.pl/nowe-gl...1895462229.html
więcej mi nie trzeba do szczęścia.
chyba takie kupiłem do tyłu właśnie i grają nieporównywalnie lepiej od serii (mimo, że mniejsze i płytsze)
teraz coś jeszcze do drzwi z głębokością montażową max 65mm
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
tony_tr 
mniejsza zielenina



Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 177
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2011-11-11, 02:43   

wuerce napisał/a:
kupiłem już takie, albo podobne:
http://allegro.pl/nowe-gl...1895460972.html
i chciałem je podłączyć przez kondensator jak pisałeś

Przez kondensator? Po co bo nie rozumiem...
Sposób w jaki się do tego zabrałeś jest całkowicie pozbawiony sensu. Już Ci tłumaczę czemu.
Oryginalnie w podszybiu były jakieś głośniczki średniotonowe, a w drzwiach woofery (średnio-niskotonowe). Teoretycznie miało to jakiś sens, chodź od początku było budżetówką.
Teraz Ty kupiłeś w podszybie głośniczki 10cm (kooksjalne) grające całym pasmem. Niektóre auta mają tylko takie głośniki z przodu. Następnie chcesz jeszcze kupić woofery w drzwi, jak zamierzasz to połączyć?? Pisałeś coś o kondensatorze na te 10tki, wtedy utniesz średnie tony pozostawiając same wysokie i tu pojawia się pytanie po co kupiłeś takie głośniki? Równie dobrze w takiej sytuacji możesz pociąć nożyczkami membranę bo grać będzie jedynie sam gwizdek i to marnej jakości. Idziemy dalej.. następnie znowu podobne głośniki chcesz montować w drzwiach... totalnie bez sensu... Nawet jeśli zechcesz puścić oba całym pasmem to i tak nie ma szans tego zrobić bo wypadkowa oporność będzie niedopuszczalna. Zarówno 2 jak i 8 ohm. Pierwsza uszkodzi radio, a na drugiej po prostu nie zagra. Nawet nie chce dalej w to wnikać. Za średni system odseparowany czyli woofer i tweeter dałbyś około 200zł i masz już załatwiony cały przód, a tak robisz jakiegoś druta, którego nawet nie wiadomo jak teraz podłączyć. Jak chcesz zostawić te 10tki to rezygnuj z drzwi, jak chcesz coś w drzwi to wywal te 10tki... Przy takim łączeniu pozostaje też różnica w mocy, trzeba by zastosować wtedy jakieś tłumiki by nie okazało się, że jeden będzie już grał przesterem, a drugi dopiero wkręcał się w rytm. Po za tym radio nie uciągnie tylu głośników. Te oryginalne to z pewnością wysoce efektywne głośniki z papierową membraną.
Sprzedaj te głośniki o ile ktos to w ogóle to kupi i zastanów się nad jakimś zestawem odseparowanym. Kupiłbys taki zestaw i tyle: http://allegro.pl/db-52-1...1894306326.html Helix DB 52.
Po za tym pchanie nie wiadomo ile głośników do auta mija się z celem. Nie kontynuuj tego co robisz bo to się nie uda.
Pozdrawiam.

Napisz jak Ty to widzisz i co zamierzasz teraz zrobić, a znajdziemy jakieś w miarę sensowne wyjście...
Ostatnio zmieniony przez tony_tr 2011-11-11, 02:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-11, 10:58   

:roll: oł maj gad....
przecież pisałem że wziąłem się za ten temat od dupy strony, bo po zakupie to po pierwsze, ale nie najważniejsze.
najważniejsze jest to, że radzicie mi jakieś tłumiki, tweetery, zestawy odseparowane etc. to tak jakbym w oryginalnym kole chciał kupić inną oponę, a od was słuchał porad, że ogólnie taki balon to bez sensu, zmień se w ogóle felgi, kup 17" do tego fajne opony i jeszcze go obniż. nie popadajcie w skrajność
ja chcę zmienić oryginalne głośniki i tyle! nie potrzebuję do tego wszystkiego o czym piszecie, ani zestawów za 250zł, bo nie mam takiej potrzeby. nie chcę sprzętu z najwyższej półki, chcę żeby po prostu grało. ale nie grało tak jak widzę wy to rozumiecie czyli jak nie zapłacę za 6 głośników więcej niż 1k zł to nie będzie grało.
ja nie rozumiem co wy piszecie o pasmach, bo się na tym nie znam - pytanie sprowadza się do tego jak podłączyć głośniki które już kupiłem i jakie kupić do drzwi.
tony_tr, podłączyć przez kondensator chciałem za poradą djmil, i nie chciałem do drzwi wsadzać wooferów, tylko midbasy. nie wiem czy to to samo - to drugie to dla mnie głośniki średnio basowe.
i nie pcham nie wiadomo ile głośników do auta, tylko 6 czyli tyle ile jest w oryginale. więc proszę bez komentarzy, że radio nie uciągnie tyle głośników, skoro od 1993 tyle ciągnie i nie rozumiem, czemu po zmianie miałoby przestać.
reasumując
1) jak podłączyć głośniki które już kupiłem
2) jakie kupić do drzwi, żeby dawały jak największy bas?
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
tony_tr 
mniejsza zielenina



Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 177
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2011-11-11, 13:37   

wuerce napisał/a:
radzicie mi jakieś tłumiki, tweetery, zestawy odseparowane etc. to tak jakbym w oryginalnym kole chciał kupić inną oponę,

Nie rozumiesz, że w tym co robisz nie ma już nic z oryginału? Byłby to oryginał gdybyś kupił dokładnie te same głośniki.

wuerce napisał/a:
jak nie zapłacę za 6 głośników więcej niż 1k zł to nie będzie grało.

Kto Ci naopowiadał, że im więcej głośników tym lepiej? Piszę tu po to by przekazać Ci jakąś wiedzę, a nie narzucać Ci moich wymysłów. To co robisz to przepraszam, że to mówie, ale konstrukcja rodem z golfa I. Kupiłeś już jedną parę za 90zł, kupisz drugą za tyle samo albo i więcej, a za ta kasę miałbyś już zestaw odseparowany. Ciężko jest przekazać osobie kompletnie nie mającej pojęcia o tym co robi całej wiedzy. Jak kupisz teraz kolejne głośniki w drzwi to nie ma możliwości połączenia tego razem! Mając do dyspozycji 2 głośniki na stronę o oporności 4 ohm możesz to połączyć albo w 2 ohm albo w 8ohm. Żadne z tych połączeń nie jest dobre. Wydaje Ci się, że odnawiasz oryginał, a tak nie jest. Tam siedziały całkiem inne głośniki. Zapomnij tu o jakimś kondensatorze na te głośniki. Kondensatory stosuje się na tweetery.

wuerce napisał/a:
1) jak podłączyć głośniki które już kupiłem

Jak podłączyć... no normalnie do wyjść głośnikowych w radiu.

wuerce napisał/a:
2) jakie kupić do drzwi, żeby dawały jak największy bas?


Zakładając, że kupisz w drzwi znowu jakieś 16tki i połączysz to w 8 ohm to nie ma prawa generować to żadnego basu przede wszystkim ze względu na moc... to raz dwa to pod samym radiem nigdy nie będziesz miał dobrego basu i co najważniejsze w niewytłumionych drzwiach. Miałbyś lepszy efekt gdybyś miał w drzwiach 13cm i tweetery w podszybiu. Bas pewnie jako tako by Cię zadowolił.
Nie wiem co mam Ci polecić w tej sytuacji... Tak jakbyś się pytał o coś co jest kompletnie pozbawione sensu i nikt tego nie stosuje.
Zaznaczam jeszcze raz. To co robisz ma mało wspólnego z oryginałem. Zmieniać oryginalne głośniki też trzeba z głową, ponieważ te są tak zbudowane, że dobrze czuja się pod samym radiem.
Jedynym wyjściem jest sprzedaż tych 10tek i kupno samych 16tek w drzwi (kooksjalnych czyli dwudrożnych). Jak nie chcesz mnie słuchać to napisz sobie na jakimś forum CA, ale przygotuj się na usuwanie tematów z odesłaniem do zapoznania się z podstawowymi zasadami CA.

Pozdrawiam. Jak chcesz to mogę Ci zaproponować jakieś rozwiązanie z doborem sprzętu. Decyduj...
 
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-11, 17:09   

oczywiście że nie ma tu nic z oryginału, ale takich samych powodów dla których nie kupujesz oryginalnie montowanych Firestonów, tylko opony nowej generacji, z takich też chcę kupić nowy sprzęt grający, który ma zastąpić ori.
tylne głośniki po włożeniu grają o niebo lepiej niż ori i nawet moje amatorskie ucho to słyszy, idąc tym tropem chcę zmienić resztę.

twierdzisz, że głośniki w podszybiu mam podłączyć po prostu do wtyczek tak? I nie ma żadnego znaczenia, że stare mają 12ohm oporności, a nowe 4ohmy?

nikt mi nie opowiadał, że im więcej głośników tym lepiej. sam tak sądzę. a nawet jak jestem w błędzie to i tak chcę tylko wymienić ori głośniki na coś nowego! czwarty raz tego nie będę pisał.

nie pisz mi takich rzeczy, że nie ma prawa być basu na tych głośnikach, jak oryginalna instalacja w escorcie (w tym głośniki) dają znacznie więcej basu niż ori w eclipsie.

widzę że to ciężko ci pojąć - nie robię nowej instalacji audio, nie montuję wzmacniacza, nie robię z nią kompletnie nic, dlatego nie potrzebuję informacji z żadnego forum ca - chcę wyjąc stare głośniki i wsadzić nowe, tyle!

jedyny problem pojawił się z tym, że przód ma większą oporność, a takiej na rynku nie widzę.

jestem laikiem, ty widać masz znacznie większą wiedzę, ale nie pisz mi tu wywodów o idiotyźmie moich poczynań, bo nie masz racji - wymieniam tylko głośniki korzystając z oryginalnej instalacji.
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-11, 18:36   

tony_tr, starajmy się poprostu doradzić koledze i pomóc w tym co kombinuje...

wuerce, popełniłem błąd, nie przeliczyłem i podałem Ci złą pojemność kondensatora, mam nadzieję ze jeszcze nie kupiłeś... Sorki...
W zależności co kupisz do drzwi (pasmo przenoszenia) kondensatory powinny mieć znacznie wiekszą pojemność niż wczesniej podałem,ok 20uF dla 4 ohm przy podziale 2kHz. Przy tej pojemności głośniki do drzwi powinny grać przynajmniej do ok 1500Hz...
Kondensator zamontowany powinien być po to aby odciążyć mechanicznie malutkie głośniczki z podszybia (wychylenie, przester...) i zmniejszyć wpływ impedancji górnych głośników na impedancję wypadkową zestawu.
 
 
tony_tr 
mniejsza zielenina



Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 177
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2011-11-11, 22:21   

djmil, Widzę, że kolega bierze się za projektowanie zwrotnicy. Zamierzasz to zrobić przy udziale jednego kondensatora? hehe nic prostrzego i to jeszcze kalkulatorem:)
Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Nie wiem, może niedługo ludzie zaczną montować te głośniczki jako średniotonowe w zestawach 3-way.
Skoro ma być taki podział to po jaką cholerę mu ta dwudrożna 10tka? Potrafisz mi na to odpowiedzieć? Cięcie na poziomie 1,5Khz i Ty mówisz tu coś o odciążeniu wychylenia? Przy takim podziale nie ma mowy o wychyleniu! Podział taki powinien być na poziomie 80-100Hz. Jesteś w stanie zaprojektować taką zwrotnicę żeby zagrało to sensownie? Tylko nie wyliczaj proszę znowu wartości kondensatora.
Chociaż niech spróbuje, ale po co tak kombinować skoro można było kupić dużo lepszy zestaw odseparowany w podobnej kasie...

djmil napisał/a:
W zależności co kupisz do drzwi (pasmo przenoszenia)

Brzmi jakbyś składali zestaw za parę tysi...


wuerce napisał/a:
twierdzisz, że głośniki w podszybiu mam podłączyć po prostu do wtyczek tak? I nie ma żadnego znaczenia, że stare mają 12ohm oporności, a nowe 4ohmy?

Radia samochodowe są stabilne od 4 ohm więc co ma się niby stać? Zakładam, że stare głośniki już zdemontowałeś.


wuerce napisał/a:
widzę że to ciężko ci pojąć - nie robię nowej instalacji audio

Nie? To czemu masz jakieś problemy z podłączeniem?

Rób po swojemu. Nie chodzi o to, że jesteś laikiem, ale mógłbyś poczytać co nieco na temat car audio. Sprzeczasz się, a kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz. Mogłeś napisać jeszcze zanim zabrałeś się za kupowanie. Można było to rozwiązać 100x lepiej. Z resztą... zdecydowałeś się na coś, to to skończ. W końcu to Twoje auto. Ja nie widzę tu żadnego rozwiązania (kupione dwudrożen 10tki i kolejne w drodze...) także niczego już nie proponuję.


djmil napisał/a:
Za ok. 250-300zł można kupić naprawdę przyzwoicie grający zestaw i jeśli nie jestes jakimś audiofilem itp. :jezyk: Twoje uszy będą zadowolone :jezyk:

To chyba jedyne sensowne zdanie jakie padło z Twojej strony. Z resztą... zaraz do tej kwoty się zbliżymy z tym, że z 10x gorszym dźwiękiem niż można byłoby uzyskać z takiego nowego zestawu odseparowanego.


Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez tony_tr 2011-11-11, 22:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
wuerce 
KLUBOWICZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 652
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2011-11-11, 23:09   

tony_tr napisał/a:
Radia samochodowe są stabilne od 4 ohm więc co ma się niby stać? Zakładam, że stare głośniki już zdemontowałeś.


jeszcze nie - kupiłem i czekam co mi powiecie

tony_tr napisał/a:
Nie? To czemu masz jakieś problemy z podłączeniem?


bo pojawiły się głosy, że zamiast 12ohmowego głośniora, nie mogę sobie tak po prostu podpiąć 4ohmowego....

tony_tr napisał/a:
mógłbyś poczytać co nieco na temat car audio


czytam to co mi napiszecie, póki co od ciebie słyszę, że jestem laikiem i generalnie to co kupiłem to jakiś szit i w ogóle to jest bez sensu - a chciałem tylko dowiedzieć się jak wpiąć głośniki, co by nic złego nikomu i niczemu się nie stało!

tony_tr napisał/a:
Sprzeczasz się, a kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz


chyba masz problemy z rozumieniem słowa pisanego kolego - ja się nigdzie nie sprzeczam, wręcz przeciwnie - widzę, że masz(cie) większe pojęcie od mnie o temacie I DLATEGO PROSZĘ O PORADĘ!

tony_tr napisał/a:
Mogłeś napisać jeszcze zanim zabrałeś się za kupowanie


mogłem ale tego nie zrobiłem, pisałem o tym przynajmniej raz, chyba nie bardzo sie zainteresowałeś tematem, bo nie czytasz wszystkiego


. Można było to rozwiązać 100x lepiej. Z resztą... zdecydowałeś się na coś, to to skończ. W końcu to Twoje auto. Ja nie widzę tu żadnego rozwiązania (kupione dwudrożen 10tki i kolejne w drodze...) także niczego już nie proponuję.

tony_tr szczawiku poluzuj zwieracze, bo widzę że nic nie wnosisz do tematu, oprócz zasypywania go wiedzą, która tu w ogóle nie jest potrzebna na takim poziomie.

temat od laika dla laików, zwykła porada a przerodziła się w problem nie do rozwiązania widzę....
_________________
...ale ja się nie znam.
http://www.mekp.pl/viewtopic.php?t=12772
 
 
tony_tr 
mniejsza zielenina



Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 177
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2011-11-12, 00:38   

wuerce napisał/a:
czytam to co mi napiszecie, póki co od ciebie słyszę, że jestem laikiem i generalnie to co kupiłem to jakiś szit i w ogóle to jest bez sensu

Co do głośników to tak właśnie uważam. To, że jesteś laikiem w car audio... nie każdy jest we wszystkim zorientowany, spokojnie.

Możesz wsadzić ten głośnik i zastosować zwrotnicę I-go rzędu, wtedy oporność wypadkowa będzie wynosiła 6 ohm. Z tym, że tu pojawia się pytanie po co tak ciąć głośnik, który pracuje w całym paśmie... stąd moje wywody o bezsensowności, już rozumiesz czym to argumentowałem? Pozostaje jeszcze kwestia tłumika. Na pewno będzie tak, że któryś z głośników podszybie-drzwi będzie grał głośniej od drugiego i tego już nie zmienisz w ustawieniach radia.
Teoretycznie poszedłeś na łatwiznę, a okazało się więcej problemów niż to warte.

Z tego co piszesz oryginalnie głośniki 6 ohm i 12 ohm połączone są równolegle, co daje nam oporność wypadkową równą 4 ohm. Wsadzając teraz te 4 ohmowe 10tki oporność wypadkowa wyniesie około 2,5 ohm. Przy takiej konfiguracji, radio szybko ulegnie uszkodzeniu, a dokładniej wzmacniacz. To było pierwsze rozwiązanie.

Drugim możliwym rozwiązaniem jest zastosowanie kondensatora i uzyskanie oporności wypadkowej równej 6 ohm. O problemach jakie moga się pojawić pisałem na początku posta. Głośniki będą również przez to grać sporo ciszej za sprawą wzrosty impedancji z 4 do 6 ohm. To dość dużo.


Podsumowując, pierwsze rozwiązanie odpada, drugie jest teoretycznie wykonalne aczkolwiek pozbawione sensu, traktować dwudrożny głośnik jak tweeter... po za tym spora strata na głośności z powodu wysokiej oporności.

Na swój sposób oryginalna instalacja mająca 4 ohm z pewnością była przemyślana, a głośniki tak dobrane by nie było problemów z równym poziomem głośności. Wymieniając jedną parę głośników na inne tak na prawdę psujesz wszystko.

Masz jeszcze jakieś pytania? Mam nadzieję, iż przedstawiłem Ci to w miare prosty i obrazowy sposób.
Ostatnio zmieniony przez tony_tr 2011-11-12, 01:29, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
djmil 
KLUBOWICZ


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 606
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2011-11-12, 18:01   

tony_tr, nie bede sie tu wdawał w jakieś dziwne dyskusje...

tony_tr napisał/a:
Skoro ma być taki podział to po jaką cholerę mu ta dwudrożna 10tka? Potrafisz mi na to odpowiedzieć? Cięcie na poziomie 1,5Khz i Ty mówisz tu coś o odciążeniu wychylenia? Przy takim podziale nie ma mowy o wychyleniu!


Jasne jest ze przy takim podziale nie ma mowy o jakimkolwiek wychyleniu i właśnie po to kondensator...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12